31 octombrie 2011

medicul cehov


în vara lui 1892 izbucneşte în rusia epidemia de holeră. medicul cehov îşi părăseşte îndeletnicirile literare şi, ca medic onorific de plasă, înfiinţează un punct medical în propria casă, iar o zi din vremea holerei curge aşa:

dimineaţa am primirea bolnavilor, apoi alerg pe drumuri; alerg, ţin conferinţe pecenegilor, îi doftoricesc, îmi ies din fire şi, cum zemstva nu mi-a dat nici o copeică pentru organizarea punctelor sanitare, cerşesc pe la oamenii cu dare de mână ba una, ba alta. s-a dovedit că sunt un cerşetor de prima clasă. datorită elocinţei mele cerşetoreşti, circumscripţia mea are două barăci admirabile, utilate cu tot ce le trebuie, şi cinci nu tocmai admirabile, ba chiar sărăcăcioase. am scutit zemstva până şi de cheltuielile pentru dezinfecţie, cerşind fabricanţilor var, piatră vânătă şi alte porcării urât mirositoare, pentru toate cele 25 de sate ale mele. se înţelege că nici n-am timp să mă gândesc la literatură. nu scriu nimic. ca să-mi păstrez o cât de mică libertate de acţiune, am refuzat orice remuneraţie, aşa că n-am nici un ban. (scrisoare către a. s. suvorin, 16 august 1892). cu toată holera şi lipsa de bani, am avut bucurie şi drag de viaţă. (12 oct.)

câţi oameni mai au asemenea devotament astăzi? dar medici? scriitori?

anton pavlovici cehov, opere, (собрание сочинений), vol.XII, editura pentru literatură universală, 1963, traducere de otilia cazimir şi nicolae guma, pag. 330 - 333

mai multe despre opiniile lui cehov citiţi aici, aici şi aici.

5 comentarii:

  1. e greu de crezut ca mai exista astfel de oameni, dar cine stie. la urma urmei, scriitorul cehov a fost ceva mai mic decat omul cehov

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasile Voiculescu făcea la fel. Nu primea bani pentru îngrijirea bolnavilor, iar soția și fiica sa umblau în zdrențe. Mari oameni, mari scriitori.
    Sunt surprins însă de faptul că scriitorul rus avea spirit practic, pricepându-se să atragă sponsori.

    P:S. Și Alecsandri a fost un om unic, un nobil autentic, cu mult peste opera sa.

    RăspundețiȘtergere
  3. @devoratorul de carti - "scriitorul cehov a fost ceva mai mic decat omul cehov" E parerea ta !

    RăspundețiȘtergere
  4. @ zina: comentariul tau e de prisos, evident ca este doar parerea mea

    RăspundețiȘtergere
  5. conștiință vs. fapte
    ce ne place mai mult la un om?
    spiritul sau fapta?
    cum era bancul acela despre Pavlov?
    murise șobolanu' și el tot continua să-i ducă mâncare!
    La Cehov; când nu avea pacienți, scria!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...