2 decembrie 2012

„generala. cei mai nașpa ani din viața mea“ de james patterson

james patterson 
 generala.
cei mai nașpa ani din viața mea
 (middle school.
the worst years of my life) 
 editura corint junior, bucurești, 2012
 traducere de iaromira popovici
 285 de pagini legate 
 coperta după ediția originală

rafe (de la rafael) e în clasa a șasea și e artist: desenează mișto - de fapt toată cartea, plină cu ilustrații și benzi desenate. și pentru că e un puști american, va trebui să se diferențieze de ceilalți, să fie „popular“. și va reuși asta nu prin talentul la desen, ci încălcând regulile. așa că-și face un plan amănunțit - e deștept băiatul! - să încalce toate regulile școlii. și, până la finalul cărții, reușește.cu ce preț însă? vedem la final.

evident, mai are o mamă, o soră, un tată vitreg și un prieten imaginar (leonardo - ați ghicit, de la davinci!). lucrurile nu-i ies întotdeauna cum vrea el - cui ne merg? - dar lucrurile ies bine. își trage chiar și gagică!

mie mi-a plăcut cartea - e un fel de „crimă și pedeapsă“ - dacă te simți superior și încalci regulile, e imposibil să nu faci rău celor din jur - faci rău și când nu le-ncalci! - și va trebui să plătești pentru asta. ceea ce i se întâmplă și lui rafe.

 








evident, multe poante, limbaj de generală, revolte contra lumii maturilor, a nașpeturilor de la școală și din familie. n-ai cum să nu-ndrăgești cartea, dacă ești școlar (în defavoarea lui jules verne, pe care, nu l-ai mai citi în veci).
ps. și e mult mai provocatoare decât jurnalul unui puști.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...