26 februarie 2013

cu hutopila la suceava


cea mai frumoasă parte a călătoriei mele la suceava a fost participarea la un cenaclu literar - zidul de hârtie -, în care câțiva poeți și un prozator din suceava au avut ca invitați pe matei hutopila și andreea despina popovici. au fost vreo câteva poeme frumoase ale amândurora. şi cel mai mult mi-au plăcut câteva poezele ironice, în gen anecdotic-popular, ale lui hutopila:

odă patriei și neamului
bucovină, doar a flori
tu miroși la subțiori.
*

crăciunul pe vechi, molizii doldora și sămânța iernii peste sat
eu cu tata
în genunchi dinaintea pădurii ca într-o catedrală
în patru labe, în zăpadă
unul lângă altul
borâm sub lună
*

dimineață
ceața se risipește
departe, dincolo de dranița și țiglele caselor
ca niște colți cariați ies din neguri
zidurile scorojite ale blocurilor
(matei hutopila)


mi-a plăcut efervescența celor de la masă, dintre care am reținut, din păcate, doar câteva nume: vlad sibechi, victor ovidiu rusu, dan cristian iordache. subiecte dintre cele mai diverse, de la liceenii cu talent poetic din suceava și iași, la poeții români opteciști, nouăzeciști și cei foarte tineri. nu i-am descoperit deloc incisivi, încrâncenați sau blazaţi ca bucureştenii, ci senini și uniți în patima împărtășirii versurilor frumoase.



5 comentarii:

  1. poezelele îs din ciclul „bukowina ueber alles”, încă la sertar, crește, iar ce ai pozat e din volumul născut și apărut luna asta, „în prezența lucrurilor. căldura soarelui în iarnă”. mă bucur că m-ai prins la suceava, iată o reacție neașteptat de grabnică la apariția destul de bruscă a cărții ăsteia

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim de trecere si feedback. Asa-i prin Bucovina mai multa seninatate sau poate asa e si 'manifestul' (www.ziduldehartie.wordpress.com) si poezia noastra. Pacat ca nu ai avut timp sa tragi o fuga in Cernauti e un oras care merita din plin vazut (acum, avind centru vechi restaurat).

    RăspundețiȘtergere
  4. Mulțumin pentru prezență și pentru cuvintele frumoase.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ar fi interesant sa se creeze si in orasul nostru astfel de seri si evenimente. In orasele mici se simte lipsa culturii si a deschiderii.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...