30 noiembrie 2007

Ai noştri ca brazii...

Pentru ca vine, vine, vine zintâi decembre - uraaaaa! - m-am gândit, inspirat şi de isuciu, la scriitorii noştri români. Mă mir că postările mele de pân-acum s-au referit mai mult la romane traduse, şi mai puţin la scriitorii noştri dragi. În afara lui Cărtărescu, despre care n-am scris mare lucru, constat cu surprindere că am ignorat nişte scriitori români foarte buni, pe care i-am citit în ultimii ani.
Păi să vedem - ordinea e aleatoare:

Alexandru Ecovoiu - al cărui Saludos m-a impresionat prin simplitatea scriiturii, uşor de tradus în orice limbă, ba chiar aud că a avut un deosebit succes în Spania. (De asemenea, cu romanul Sigma îl bate serios la fund pe Dan Brown.)
Florina Ilis - Cruciada copiilor, romanul frescă a României postrevoluţionare, al cărei stil a fost la început greoi, dar care m-a acaparat repede ca să dau de-un roman dens, greu, care-şi propune foarte mult şi realizează o bună parte.
Ioana Bradea - Băgău, care pentru mine a fost o surpriză/revelatie prin limbajul şi frust şi poetic, împănat din plin cu expresii argotice de care românii se feresc - dintr-un simt al pudorii ipocrite (1)

Filip Florian - Despre Degete mici nu stiu ce să spun: deşi nu are nimic specific, totul a fost aici minunat...
Cezar Paul Bădescu - Luminiţa, mon amour, citită pe nerăsuflate şi neîncadrabilă în vreun gen literar, dar incredibil de onestă şi de bine scrisă.
Jean Lorin Sterian - Lorgean, mai ales cu a doua parte, în care-am găsit aventurile unui constănţean - ca şi mine - în Arabia.
Petru Cimpoieşu - Simion Liftnicul, un roman destul de bun, original, care-a meritat citit.
Adrian Schiop - pe bune/pe invers - un experiment literar inedit la noi...
Desigur c-ar mai fi, n-am citit nimic de Radu Aldulescu - in republicare integrală la Cartea Românească, Răzvan Rădulescu, al cărui roman Viaţa şi faptele lui Ilie Cazane îl aştept republicat la Polirom, T.O. Bobe, a cărui Buclă - pozie -, din păcate, am pierdut-o.
Ar mai fi şi poeţii, care merită mai mult decât o simplă înşiruire.
Când ni-i cinstim, când îi omagiem?
Când îi citim şi recitim?
Şi mai sunt: pictorii, sculptorii, arhitecţii, oamenii de ştiinţă ş.a., pe care nu-i cunoaştem, nu-i vedem, ci-i vedem pe alţii, "politicieni" şi "vedete" care nu merită nici o "scuipătură de flegmă, cât o rotocoală" - vorba lui Francois Villon, darmite atenţia noastră.
_________________
1) Apropo, cică în următoarea ediţie a DEX urmează să apară vai, cuvântul românesc, pân-acum total neexplicat pulă!
*) Fotografia - http://www.kerukov.ro/

8 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate că avem scriitori valoroşi, Cărtărescu în primul rând dar nu numai. Cred că numele lor nu sunt cunoscute peste tot în lume pentru că nu sunt traduse suficient operele lor şi nu avem o politică de promovare eficientă, bazată pe ideea că pilonii unei naţiuni sunt producţiile sale culturale.

    RăspundețiȘtergere
  3. apropo, nu stiu daca exista un raport cu privire la raportul import/export in materie de produse culturale..la sigur avem un deficit enorm (Romania) sau infinit (Moldova)

    RăspundețiȘtergere
  4. @isuciu - exact
    @vitalie - deplang moldova...

    RăspundețiȘtergere
  5. @dragoş c: poate ai înţeles acum că mă refeream la blogul lui luciat, nu la orice blogger care într-adevăr este normal să se exprime cum vrea şi cum simte despre o poezie. Este adevărat că în postarea mea nu am numit blogul respectiv dar ai văzut că împricinatul a sărit ca ars.

    RăspundețiȘtergere
  6. @isuciu - Pentru ca nu-mi plac parti-pris-urile:...

    RăspundețiȘtergere
  7. Centrifuga lui T.O.Bobe include si Bucla.cred ca se mai gaseste prin librarii.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...