29 iulie 2008

kestii semitice

nu am nimic cu evreii, deşi, din cauza holocaustului nazist, dintr-o sensibilitate paranoică, dacă-i atingi cumva, ies la iveală triburile cuceritoare ale lui david, aşa cum e o vorbă că dacă-i zgândări pe ruşi, dai de tătari.
îi admir mult, citesc cu plăcere pentateucul, profeţii, mă încântă întotdeauna psalmii, răsfoiesc regulat o carte despre talmud (a lui a. cohen) şi una despre cabală (a lui moshe idel), îmi plac şi ador nenumăraţi scriitori sau artişti evrei sau cu origini evreieşti – alehem, proust, kafka, blecher, asimov, hermann broch, canetti, kis, gyorgy konrad, svevo, mahler, wittgenstein, popper, dustin hoffman s.a.
am însă şi eu o sensibilitate intelectuală „calitativă”: m-am săturat să văd capodopere în orice film despre holocaust - lista lui shindler etc., să văd genialităţi în orice carte despre persecuţia evreilor - alegerea sophiei etc., m-am săturat de documentare despre Hitler şi despre Isus Cristos omul, – toate acestea premiate, ultrapremiate, scoase în faţă şi aurite valoric.
mai am şi alte curiozităţi, am discutat recent cu nişte prieteni, vreau şi eu să aflu mai multe despre mossad, mai multe despre iordanieni, mai multe despre arabi – de dragul adevărului, şi nu al celui statuat de marketing şi de mass media.
au cer prea mult, au mă paşte teoria conspiraţionistă, au devin încet-încet antisemit?

6 comentarii:

  1. Delicat subiect. Aici, indiferent cum o dai, se va gasi cineva sa te scoata de antisemit, asa ca nu ai ce pierde. Vorbesc din experienta :)

    Multe preferinte comune, ma bucur sa vad asta. Cu accentul pe Proust, Salom Alehem, Kafka, Canetti... Si mai sunt atatia. Nu stiam de Svevo, insa.

    Daca iti bate Mossad-ul la usa, zi "aici nu locuieste nimeni" si fugi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ca delicat subiectul, dar omul are perfecta dreptate.

    Si inca ceva: Mossad-ul nu bate la usa:)

    RăspundețiȘtergere
  3. stai, domne, linistiti, ca nu te paste antisemitismul, ci bunul simt:)

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu m-am cam saturat de acest subiect, dar nu stiu cum se face ca majoritatea operelor artistice despre holocaust sunt in acelasi foarte bune dpdv artistic. Asa ca nu prea ai, in genere, ce sa le reprosezi... Io pana acu n-am intalnit un film prost, o carte stupida pe acest subiect...

    p.s. 1 don't worry, din momentul asta oricum ai devenit antisemnit in ochii unora

    p.s. 2 ar fi momentul ca si arabii sa isi angajeze o echipa de PR

    RăspundețiȘtergere
  5. @ narcis : nu, omul nu are dreptate. Holocaustul e o catastrofa unica in istorie, pentru ca e vorba de o persecutie rasiala de amploare. Omul spune de cuceritori, dar aici e vorba de genocid PENTRU ca esti evreu, nu pentru a-ti cuceri teritoriul.
    Cat priveste filmele, etc. pe tema asta, cred ca valoarea artistica rezida nu neaparat in subiectul abordat, ci tine de cu totul alte atribute. Deci abordarea e cumva superflua:)

    RăspundețiȘtergere
  6. In loc de "Lista lui shindler" vezi "Shoah" de Lanzmann, e mai subtil. Pe urma, carti si documentare despre Mossad, arabi, iornadieni, libanezi, palestinieni sint multe multe, cine te opreste sa le citesti/vizionezi? Cel putin pe Discovery et co am vazut o gramada de documentare.

    Cheers,

    Tia

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...