11 august 2008

Salinger?

Mărturisesc că nu m-a dat pe spate De veghe în lanul de secară, atât de celebru şi atât de "clasic". Un roman modest care, dacă ar apărea astăzi, nu ştiu câte parale ar mai face.
Am încercat acum două povestiri publicate într-o carte - Franny şi Zooey - mai mult că citisem în jurnalul lui Cărtărescu cum că vai, trebuie citit.

M-a plicitisit teribil!
Poate prima povestire, mai scurtă, despre o fată, Franny, ce-şi întâlneşte prietenul într-un restaurant şi-i face acestuia o scenă de mizantropie/isterie, pe fondul lecturii Pelerinului rus - o scriere mistică ortodoxă despre rugăciunea inimii.

În a doua povestire găsim familia fetei, numită Sticlă (Glass), cu o liotă de copii. Unul, Zooey, conversează în baie cu mamă-sa şi în salon cu soră-sa. De astă dată, fondul discuţiei e unul oriental religios, probabil sub influenţa curentelor flower-power ce bântuiau pe-atunci America - aflăm chiar că unul dintre fraţi, Seymour, din pricina unor tulburări existenţialo-metafizice, se sinucide. Dar, în afară de câteva replici amuzante ale mamei, totul e aici atât de plictisitor, că am lăsat-o baltă.
Am înţeles că saga acestei familii mai are şi alte povestiri... ceea ce cred, dacă seamănă cu acest volum, ar însemna o pierdere de vreme. Şi de nervi.

J. D. Salinger, Franny şi Zooey, Editura Univers, Buc., 1999, serie de autor JDS, 176 pag., trad. Mihaela Dumitrescu

32 de comentarii:

  1. Mie mi-a placut :). In general mi-a placut Salinger. Noua povestiri ai incercat ? S-ar putea sa fie pe gustul tau. Macar asa, ca ultima incercare. Inainte de abandonul final.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu trebuie sa mi-o recomanzi, la mine e in top 3.
    Iar Salinger e scriitorul meu (strain) preferat.
    Hai sa nu aruncam verdicte asa, ca pe samburii de cirese.

    RăspundețiȘtergere
  3. @cinabru - in nici un caz...
    @oompa - inteleg ca am atins o coarda sensibila. dar ai putea sa ma combati spunandu-mi ce anume te-a impresionat la aceasta carte/motivele pentru care ti-a placut. eu le-am expus pe-ale mele.

    RăspundețiȘtergere
  4. aceste cuvinte de doare :)
    "de veghe..." este in top 10, o carte pe care sunt gata oricand sa o recitesc. de ce? pentru prospetime, pentru idealism si de dragul lui Holden care-si doreste sa fie de veghe.

    RăspundețiȘtergere
  5. aceste cuvinte NE doare era corect :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @holden wannabe - bine, e fain ca ai gasit asa ceva in carte, poate am citit-o cand nu mai eram de varsta lui holden.

    RăspundețiȘtergere
  7. nu trebuie sa fii de varsta de lui holden ca sa intelegi ca nu vrei sa fii un rechin for the rest of your life. mai bine un adolescent intarziat.

    RăspundețiȘtergere
  8. of, postarea asta vine la fix, dupa aceea cu solilocvile lui vacaroiu despre poneiul roz.

    s-a umplut lumea de ciutaci.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit "De veghe..." la 18 ani si am simtit ca trebuia sa o citesc la 12. Stiu ca aceasta carte are o multime de adoratori, dar sunt gusturi si gusturi. Poate ar trebui sa o recititi... sau poate nu, ca sa nu patiti ca mine cu "La rascruce de vanturi", o carte pe care am considerat-o de 5 stele in adolescenta si de doua cand am recitit-o, dupa mai bine de 10 ani.
    L.

    RăspundețiȘtergere
  10. Poate ca exagerezi, ai fi putut macar sa arunci povestirile in categoria "de citit pe buda" :)

    RăspundețiȘtergere
  11. @anonim 1 - Nu stiu ce sunt ciutacii...
    @anonim 2, @narcis - Eu n-am scris ca nu mi-a placut De veghe in... sau ca ar fi o carte proasta, ci ca nu s-a ridicat pe masura celebritatii. Eu mi-am exprimat dezamagirea in ceea ce priveste Franny si Zooey, care nu mi-a placut deloc.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe mine nu m-ai convins de ce ti se pare plictisitoare si o pierdere de vreme. Nu e tocmai ca si cum ai argumentat si, pe baza argumentelor,ai facut o recomandare, ci mai degraba: "nu mi-a placut, deci nici voua nu o sa va placa".

    RăspundețiȘtergere
  13. eu am observat ca exista tipul uman "de veghe in lanul de secara" asa cum exista tipul uman "elevul dima dintr-a saptea".

    RăspundețiȘtergere
  14. n-am citit Franny si Zooey, dar stiu ca sunt scrise prin anii '50, iar flower-power-ul apare in SUA abia pe la sfarsitul urmatoarei decade.
    radacinile trebuie cautate mai adanc...

    RăspundețiȘtergere
  15. dragos c,
    (tare amuzanta replica anonimului... "s-a umplut lumea de ciutaci!")
    si tare buna remarca despre greul salinger?

    de unde atata greu? si eu ma intreb la 15 ani dupa ce am citit "de veghe...". o cumparsem datorita aurei care o inconjura (toata lumea vorbea despre ea si, peste toate, era "cartea - de buzunar - preferata a celor mai celebri criminali din america).
    acest ultim argument m-a convins sa o citesc.
    poate ca era varsta, dar stiu ca nu mi-a placut deloc si nici nu m-a marcat in vreun fel :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Cred ca judecata de gust cu carte ti-ai inceput postul, nu spune nimic despre valoarea cartii li Salinger. Ca Salinger e un mare scriitor au spus-o multi, inaintea mea, si cred ca la o lectura atenta si tu ai putea sa cazi de acord cu ei/noi.
    E ciudat cat de mult seamana uneori cartile cu oamenii. Trebuie sa-i intalnesti pe strada potrivita, in momentul potrivit. Cred ca pur si simplu intalnirea ta cu Salinger s-a facut in locul sau momentul nepotrivit. Oricum nu e o tragedie, nu trebuie sa avem toti acelasi gust.

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, Salinger la mine e intr-adevar o coarda sensibila.
    "De veghe" nu m-a dat nici pe mine "pe spate". Dar, pe de alta parte, de unde pretentia asta ca toate cartile sa "ne dea pe spate"? Si pe mine m-au lasat rece unii nobelizati, sa zicem, dar o iau ca atare, nu zic ca-s niste baloane umflate artificial si vin eu acuma cu acu' sa le sparg.
    Fiecare are dreptul sa-i placa sau nu o carte si ma bucur ca ai scos declaratia de la sfarsit, acum insemnarea prezinta strict parerea ta si cu asta ma pot impaca :)
    Pe de alta parte, ce faci tu aici e ca "povestesti" cartea in zeflemea, ca "unul se converseaza in baie cu mama-sa si in salon cu sora-sa" si atunci e clar o tampenie.
    Problema care ar fi? Locul in care se desfasoara conversatia? Personajele (auzi, le cheama "Sticla", alta tampenie!)? Ce anume vorbesc ele acolo?

    RăspundețiȘtergere
  18. @L.P.- Pai as vrea sa spuna cineva ce anume i-a placut la aceste doua povestiri, si nu ca nu e acord cu mine.
    @oompa - Cum am spus mai inainte, as fi vrut sa-mi spui cateva din punctele tari ale celor doua povestiri, ce anume ti-a placut din ele, ci nu cum am scris eu postul. Mie nu mi-a placut, n-am ramas decat cu ceea ce am scris, nu am gasit nimic interesant, nici macar o opinie a unui personaj din familia Glass. Spune-mi tu ce anume...

    RăspundețiȘtergere
  19. cred ca spus foarte multa lume pina acum ce i-a placut la salinger si, in speta, la cartea asta. daca te-ar interesa, intr-adevar, ai cauta opiniile astea. sau vrei sa ti le fi trimis lumea personal, inca dinainte de inventarea netului?

    RăspundețiȘtergere
  20. @anonim - pe mine nu ma intereseaza ce a spus "foarte multa lume" despre cartea asta - Franny si Zooey. Eu am spus ca nu mi-a placut si am pus cateva impresii. Cei care nu au fost de acord ar trebui sa faca la fel. Asta daca nu-si iau opiniile de la acea "foarte multa lume".

    RăspundețiȘtergere
  21. si eu am citit "de veghe..." abia anul acesta si nu m-a impresionat. pur si simplu sunt carti care imi plac, care nu ma impresioneaza deloc si care nu imi plac. iar in acesta caz, oricat de sus in topurile celor mai bune carti ar fi, eu nu inteleg de ce.

    RăspundețiȘtergere
  22. nu mai stiu exact care este ordinea volumelor dedicate familiei Glass - dar de ce moare Seymour afli in Noua povestiri (A perfect day for banana fish) si pentru discutiile cu caracter religios (mistic, oriental) poti gasi o cheie in Tedy (o povestire din cele Noua povestiri).

    Mie mi-a placut enorm ciclul familiei Glass(m-a plictisit un pic doar Dulgheri ridicati grinda acoperisului)si l-am citit mai degraba ca pe o incercare curajoasa a lui Salinger de a crea un sincretism ingenios intre crestinism si budism si de a-si marturisi profesiunea de credinta (literara).

    RăspundețiȘtergere
  23. @jane - nu-i asa?...
    @ama - in sfarsit gasesc si eu o parere argumentata. multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Amice, te compatimesc. Cand am scris eu pe bookblog ca De veghe e o mizerie de carte, mai aveau putin si ma linsau :)

    Si am mai citit dup-aia si Franny si Zooey si Dulgheri, inaltati grinda acoperisului, si mi s-au parut niste carti de nivel mediu, simpatice, dar nimic mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  25. Guys, De veghe nu e o mizerie. E o excursie foarte interesanta in mintea unui adolescent, scrisa cu multa maiestrie. In rest, n-am citit decat 9 stories, care, in ce ma priveste, au fost elocvente pentru societatea aia din anii 50 din state, pentru asa-numita psihoza a middle-class/housewives, pentru felul in care ilustreaza nebunia iesind prin finele crapaturi ale realitatii cotidiene, daca vreti o metafora de trei lei. Dar, oricum, matter of taste, nici eu nu m-am lipit de rusi, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  26. "mizerie de carte"? oricine se exprima asa, indiferent care ar fi cartea la care se refera nu a inteles,din pacate, nimic.

    RăspundețiȘtergere
  27. Da, Raul, m-ai prins. Chiar n-am inteles nimic din carte. E o gluma.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ce motive fato?! Ai zis că te-au plictisit, şi atît. Faza cu Franny, cu criza, care nu era absolut deloc de mizantropie, n-ai prins-o deloc.
    Nici cu fondul oriental religios, care nu e deloc un fond religios, cu atît mai puţin unul oriental, n-ai prins-o. Îţi recomand nişte cursuri de hermeneutică. Şi dacă tot vrei să creşti valoarea blogului de la cea de 2 lei, îţi recomand şi o şcoală de jurnalism că e jale!

    RăspundețiȘtergere
  29. @sebastian - multumesc pentru sinceritate. Mi-a placut!
    Dar unde-i fata?!
    Evident ca n-am prins fazele despre care spui, chiar de-asta m-au plictisit.
    In plus, eu nu m-am laudat cu cursuri de hermeneutica. Daca tu le ai, ai putea sa-mi explici si mie. Imi place sa invat.
    In ceea ce priveste "valoarea" blogului, e bine ca nu e 0, ca ale altora.
    Dar o scoala de jurnalism - niciodata, am facut altele si nu m-au ajutat deloc.
    Dar poti face o recomandare, daca ai avut o experienta placuta.
    Asta ca sa-mi spui si mie ceva concret.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...