25 iulie 2009

care or fi preocupările intelectualilor de mâine?


toate conversaţiile cu colegii mei de şcoală se învârteau în jurul acestor actori a căror artă, deşi îmi era încă necunoscută, era prima formă, între toate cele pe care le îmbracă, sub care se lăsa presimţită Arta. diferenţele cele mai mici dintre felul cum unul sau altul rostea, nuanţa o tiradă, îmi părea a avea o importanţă incalculabilă. şi, după cele ce mise spuseseră despre ei, îi clasificam în ordinea talentului, alcătuind liste pe care mi le recitam cât era ziua mai lungă... * (Marcel Proust, Swann, ed Univers, 1987, trad. Irina Mavrodin, p.94)

noi, băieţandrii imberbi şi necopţi care ziua trebuia să ne cocoşăm în băncile şcolii, formam cu adevărat publicul avid de lucruri noi, cu spirit critic, receptiv şi capabil să se entuziasmeze. capacitatea noastră de a ne entuziasma era, într-adevăr, nelimitată; în orele de clasă, pe drumul spre şi de la şcoală, la cafenea, la teatru, în timpul plimbărilor, noi adolescenţii n-am făcut, ani de zile, altceva decât să discutăm despre cărţi, tablouri, muzică, filozofie; cine se afirma în viaţa publică, fie ca actor , fie ca dirijor, cine publicase o carte sau scria la un ziar, era ca o stea pe firmamentul nostru. (stefan zweig, lumea de ieri, ed. Univers, 1988, trad. ion nastasia, p.57)
_________________________
* toutes mes conversations avec mes camarades portaient sur ces acteurs dont l’art, bien qu’il me fût encore inconnu, était la première forme, entre toutes celles qu’il revêt, sous laquelle se laissait pressentir par moi, l’Art. entre la manière que l’un ou l’autre avait de débiter, de nuancer une tirade, les différences les plus minimes me semblaient avoir une importance incalculable. et, d’après ce que l’on m’avait dit d’eux, je les classais par ordre de talent, dans des listes que je me récitais toute la journée... (À la recherche du temps perdu, editions gallimard, 1999, p.67, texte établi sous la direction de jean-yves tadié)

poza de aici.

22 de comentarii:

  1. Cu DeVotchKa (You Love Me) in urechi, postul tău mi-a amintit de spiritul fantastic al găştii din liceu, unde se calificau numai glume şi comentarii pline spirit. Trebuia să fii "spirt" să te califici în grupul nostru. Din păcate, viaţa i-a îngenuncheat pe mulţi, şi mulţi au rămas din vremea aceea cu rămăşiţe de informaţii culturale şi artistice. Ce vreau, in fapt, să zic: convingerea mea absolută este că formarea temperamentală se fundamentează în liceu, în perioada când eşti "cu spirit critic, receptiv şi capabil să te entuziasmezi"

    În cazul meu, facultatea, ca stare generală, a fost mult sub atmosfera din liceu...

    RăspundețiȘtergere
  2. preocuparile vor fi aceleasi, sunt sigur. pt ca societatea, precum marea, sta sub semnul valurilor , al fluxurilor si refluxurilor.
    va veni, probabil, o generatie de tampiti sau retardati (spcialisti de nisa in te miri ce), apoi va aparea opozitia intelectualilor care vor apara vechea cultura si tot asa...

    in concluzie, intelectualii nu se vor sfarsi niciodata

    RăspundețiȘtergere
  3. "care or fi preocupările intelectualilor de mâine?"

    Ai nostri nu vor face decat sa se planga de ce e in jur, in loc sa faca ceva constructiv.

    RăspundețiȘtergere
  4. marile mai seaca, incalzire globala, stuff.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Dragos
    Banuiesc ca ti se pare ca esti intelectualul de azi, asadar ala de maine... cin' sa fie, cin' sa fie???

    @Liviu Druga
    Stii, aaaaa, formarea temperamentala... care se fundamenteaza... nu vrei sa faci un dush? Rece, foarte rece.

    RăspundețiȘtergere
  6. @LD
    Okie, treaba ta. Era, asa, o intrebare retorica...
    Dar s-ar putea sa faci un dush, fie ca iti place, fie ca nu...

    RăspundețiȘtergere
  7. @Liviu Druga - ai dreptate cu liceul si cu facultatea, aia e varsta. cat despre preocuparile la aceasta varsta, ele difera azi ca de la cer la pamant.
    @bianca s -fusuri reci facem in fiecare zi :(

    RăspundețiȘtergere
  8. @Dragos
    Mai da-o-n ma-sa de sentetiozitate aiurea-n troleul nr.81. Mie mi se pare ca tinerii din ziua de azi - sint cam multi, asta-i vina lor -, fac acelasi lucru pe care il faceam si noi cind eram la liceu: ne caram cu cortul pe oriunde se putea, ne trageam de putza, ca orice adolescent respectabil, faceam tocanite la foc de tabara si zbieram ca magarii tot felul de cintece stupide despre maretia naturii si a iubirii.
    Eram, din 40 de capete seci, fix trei care citeam in draci. Da' nici vorba sa ne fi format la virsta aia, eram formati de multisor.
    Iar "formarea temperamentala".... Duamne, maiculita mea...hahaha, cum dracu' sa te formezi temperamental? Mai degraba te deformezi, de la 7 ani incolo...

    RăspundețiȘtergere
  9. nu stiu de unde ideea asta (sententioasa!) cum ca liceenii de ieri 'se carau cu cortul pe oriunde se putea', faceau 'tocanitza la foc de tabara' blabla... probabil k unii, mai gregari de felul lor ('temperamental', lol), asta faceau; dar nu e nici pe departe, cred (sper!), un 'passage oblige'.

    eu, in orice caz, nu am asemenea amintiri de grup; preferam sa stau acasa sa citesc beckett ;P

    RăspundețiȘtergere
  10. Vai de mine, draga Leo - daca-mi permiti - ma rog, totuna, dar se putea sa te fi banuit pe tine, cineva, de gregaritate? Imi pare rau...
    Si eu am citit Beckett tot in liceu si, ma rog, multi altii. Numai ca functionam - temperamental, hihihi - obsesivo-compulsiv, cred: doua saptamini citit tot, nedeschis usa, zbierat la maica-mea ca nu e rindul meu sa duc gunoiul, si doua saptamini aiurea pe coclauri, nu ma prindeai cu zilele pe-acasa. Pfff, ce vremuri...
    M-a suparat un pic prezumtia de vinovatie pe care - sper sa nu mi se para mie - am citit-o printre rinduri la adresa tinerilor de azi.
    Eu sint dispusa sa ii creditez cu mult mai mult - vezi Luiza, de-o pilda - si altii ca ea. In rest, ce naiba, doar natura nu face greseli pe banda, e imposibil sa fie genii cu totii.
    Mai trebuie si gregari ca mine...

    RăspundețiȘtergere
  11. @ bianca s: probabil

    ps am zis 'liceu'? scuuuze, am vrut sa zic a 8-a! :)
    si zici k liceenii citeau/citesc antiromanele lui beckett?? my, my, how avantgarde-ish...

    RăspundețiȘtergere
  12. @Da, ca sa vezi... pina in ziua de azi sintagma mea preferata a ramas cea din "Molloy", cu "baba cheala ca o ulcica"...
    Nu stiu cit citesc liceenii sau cei de-a 8-a, in spiritul tau, ca nu le-am tinut luminarea.
    Dar le acord credit. In alb.
    Iar gregarii sa ma caute, sa o punem de-un cort si de-un foc. Eu vin cu cartofii si slaninutza afumata.

    RăspundețiȘtergere
  13. najpa sa generalizezi. sunt la mine in tara o multime de "exemplare" pana in 30 ani care te baga sub masa in multe domenii si mai inghit pe linga "toi" si niste pamplezuristi d-astia cica "napoleonieni-ipocriti" sau ma rog...
    hääää ... avut-o romanica voastra recentamente oarece aristocratie in ultima suta de ani :))))))))) haaaaaaaaaaaaaaaa...bleahhhhhhh .... parvenism !!!!!!!!!!!!!!!!!
    bata-va meteoritu urmator ..............

    RăspundețiȘtergere
  14. a, si nu veniti cu hohaltzolerii aia care sunt tare prost vazuti in europa !

    apropos, in puncto spici pe video clip va balbaiti unde-i coerenta . fluenta ... blablabla ... stiti ce-a spus socio tipu ala bogdan voicu - ca a vazut fotbalisti nemti la teveu care vorbesc clar si fluent ( asta referitor la video - clipurile alea filozofice )

    RăspundețiȘtergere
  15. 1 aici NU se vorbea despre nemti! si, dac-am inteles eu bine din 'stilul' smucit/polimoliglot al susnumitei, dumneaei generalizeaza wunderbara kulthura generala a nemtilor - 'najpa sa generalizezi', indeed...
    2 poza e cool, personaju nu; cum dracu sa citesti proust cu asa o coafura?!

    RăspundețiȘtergere
  16. Poiana lui Mayuma30 iulie 2009 la 09:12

    Salut,
    Ma bag si eu ca musca in lapte. Jurnalistul si scriitorul Ion Biberi a publicat prin 1947 o carte teribil de amuzanta, Lumea de miine, cred ca au reeditat-o cei de la editura Curtea Veche, in care diferiti intelectuali ai epocii, Camil, Sadoveanu, Calinescu si altii vreo citeva zeci isi dadeau cu parerea asupra modului in care va arata societatea viitorului. Niciunul, dar absolut niciunul nu-si imagina insa ca va veni comunismul, asa ca sunt absolut convins ca intelectualii romani din epoca nu aveau abilitati de futurolog.

    RăspundețiȘtergere
  17. mai , draga , mai , pai, de ce nu-mi spui tu mie pe cale lacteo-pompaduristica ca-ti place dinspre mine , aaai ?

    vezi ca mintenash te iau de guler si te tarasc pana la starea tzivila sa zici "ishvil" ... ca esti d-ala cu averi si asa cum speram din capul locului - omu nu traieste vejnik ... adicatelea , mai bine mai putzin dar sigur !!! haaa :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. he looks more like the archetypal Gide reader, methinks.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...