28 mai 2010

evident, o femeie...

... povesteşte trecutul ei. perioada e ceva belle epoque, însă indiferent care-ar fi fost, fiind vorba de chile, nu lipsesc războaiele, inclusiv cele civile. dar nu asta e important, ci:

isabel allende scrie superfain, are o îndemânare a scrisului de m-a lăsat paf, nu degeaba cărţile ei sunt bestselleruri! aşa că subiectul nu e cine ştie ce, istoria unei familii povestită de o fată, de la strămoşii ei până la acum (1910).

memorabil pentru mine este un singur personaj, bunica, paulina del valle, matroană uimitoare a familiei, care-i învârteşte pe toţi, un fel de miss havisham capitalistă. tot romanul se construieşte în jurul ei, tânăra povestitoare e doar un pre-text pentru strălucirea şi suferinţele acestei femei.

cum spuneam, allende scrie brici, ştie să nască personaje, a fost un deliciu să citesc cartea, care nu e neapărat mare capodoperă (dar cine vrea să citească numai mari capodopere?), dar te ţine ca un drog să n-o laşi din mână.
iar paulina del valle face toţi banii, vă zic eu!

ce să spun, aceasta a fost allende-le meu şi nu sunt dezamăgit, pentru că mă impresionase casa spiritelor, filmul, cu meryl streep, glenn close şi jeremy irons.

iar autoarea remarc că e damă mai faină acum, la bătrâneţe, decât la tinereţe.



isabel allende, portret în sepia, editura humanitas, bucureşti, 2010, traducere de cornelia rădulescu, 300 pagini

saitul autoarei aici.

14 comentarii:

  1. Am citit anul trecut de la ea "Țara mea inventată" și mi-a plăcut... m-a cucerit. Scrie "frumos" e talentată rău. Nu șiam ce să mai aleg de la ea (are seria de autor la Humanitas), dar văd că ai ales tu pentru mine.
    "Portert în sepia" va fi următoarea pe listă de la autoarea chiliană :)
    Mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. superfain si dama?!
    prima impresie a fost ca tineti un blog literar. scuzati

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim - ba nu, scuzati-ma pe mine ca mi-am uitat lavaliera!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragos, m-ai facut fericit peste masura cu postul asta.

    RăspundețiȘtergere
  5. "Dragos, m-ai facut fericit peste masura cu postul asta.

    28 mai 2010, 19:42"

    asta eram eu!

    xoxo
    O.

    RăspundețiȘtergere
  6. @octavian - pai da, ca doar e recomandarea ta! :)
    xoxo.

    RăspundețiȘtergere
  7. eu n-am fost niciodată încântat de isabel allende... am citit "casa spiritelor" acum câţiva ani şi mi s-a părut că autoarea nu e altceva decât un marquez-wannabe, cu palide încercări de resuscitare a realismului magic. da' poate ar trebui să citesc altceva de la aceeaşi autoare. m-ai făcut curios. şi mi s-a mai întâmplat asta! :) de pildă, aşa l-am citit pe aldulescu, cu "mirii nemuririi", o carte foarte foarte mişto.

    RăspundețiȘtergere
  8. @danboeriu - in cartea asta magic e doar scrisul!

    RăspundețiȘtergere
  9. @ dragos
    i believe u :) numai că, în continuare, nu cred că allende e o mare scriitoare. sau, mă rog, nu e ceea ce s-ar numi un "autor de raftul întâi"... dar asta, sigur, nu e atât de important.

    RăspundețiȘtergere
  10. @danboeriu - nu stiu ce sa zic despre aceasta categorisire... daca pui pe raftul intai mari creatori de personaje, o poti lejer egala cu dickens. daca pui pe raftul intai scriitori vizionari, care intorc literatura, evident, nu incape. dar oricum, e o scriitoare buna, cu mare talent epic.

    RăspundețiȘtergere
  11. De acord cu tine, Allende e o scriitoare fantastica. Personal, o consider mai apropiata ca stil de Mann decat de Marquez. Singurul lucru care o leaga de acesta din urma este atmosfera, care vine la pachet cu America Latina. Casa Spiritelor are tot atata realism magic ca si Muntele Vrajit. :D

    RăspundețiȘtergere
  12. @Catalin Cindea - totusi, allende nu are profunzimea lui mann, "greutatea" acestuia umanist-europeana. dar, ce-i drept, mi se pare ca scrie mai bine decat mann.

    RăspundețiȘtergere
  13. si mie mi-a placut mult "Portret in sepia". si daca allende nu e un scriitor de mana intai (vezi comentariu dan boeriu), atunci cine? si oricum era doar parerea ta:P

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...