25 mai 2012

filmul ca educație

david gilmour
clubul de film
 (the film club)
 editura humanitas, bucurești, 2012
 242 de pagini broșate
traducere (bună) de vali florescu
 coperta (neinspirată) de ioana nedelcu
dacă n-aș fi auzit de carte, n-aș fi cumpărat-o neam după copertă (inspirată prost de una americană). nu mai zic de prezentarea de sub titlu, atât de aberantă, că poate constitui ușor prilej de glumă între prieteni - carte remarcată de... și selectată în topul celor mai bune memoir-uri ale anului (care?).

deși cartea e scrisă prost - asta ca să termin cu punctele slabe - se citește ușor și are suspans. un critic de film (scriitorul însuși, căci e o carte de memorii) își "educă" fiul de 15 ani care renunță la școală (ce tată spune fiului său, nu-ți mai place la școală? ok, nu te mai duce!) cu filmele sale preferate.

  • mi-am făcut eu însumi o listă cu filmele nevăzute sau pe care ar trebui să le revăd, filme pe care în carte tatăl și fiul le savurează împreună -  și le înțeleg diferit. (primul este cele 400 de lovituri).
  • mi-au plăcut inabilitățile și neputințele tatălui în fața eșecurilor și suferințelor amoroase adolescentine ale fiului.
chiar dacă nu ești cinefil - și după carte e posibil să devii cinefil -, cartea oferă un posibil mod de educație intelectuală, mult mai adecvat unei vieți fericite decât cel academic, atât de învechit.

iată-i pe cei doi protagoniști reali:

3 comentarii:

  1. ah, eram sigura ca-i vorba de gilmour de la pink floyd.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar putea fi și asta o cale de educație, pentru viață însă, nu pentru o carieră...

    RăspundețiȘtergere
  3. Problema uneori este reprezentata de catre cei ce aleg sa vizioneze astfel de filme ce au un scop educativ.
    In scoli s-a vizionat loverboy ca fiind un film educativ...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...