13 august 2012

trilogie murdară la havana de pedro juan gutiérrez

un roman extraordinar

pedro juan gutiérrez
 trilogie murdară la havana
 (trilogia sucía de la habana)
 editura trei, bucurești, 2007 
traducere de ana-maria tamaș 
 459 pagini broșate 
coperta de faber studio
arta servește numai dacă e necuviincioasă, neliniștită, plină de coșmaruri și disperare. doar o artă iritată, indecentă, violentă, grosolană poate să ne înfățișeze celălat chip al lumii, cel pe care nu-l vedem sau pe care nu vrem să-l vedem pentru a evita deranjul pe care conștiința noastră l-ar putea suferi. (p.131)

[pentru un scriitor nu există forme sau tehnici.] fiecare scriitor se construiește pe el însuși așa cum poate. de unul singur. fără să asculte de nimeni. iar lucrul acesta este sfâșietor, dar nu există alt mijloc. (p.105)

cuba anilor '90, sărăcie lucie, oamenii nu au de mâncare și trăiesc în condiții mizere, de ev mediu. personajul principal - pedro juan, poate autorul însuși - are tot felul de slujbe, de la bișniță, până la adunatul din gunoaie, astfel încât să poată să aibă ce mânca, ce bea - rom. în ceea ce privește fututul, se găsesc destule negrese în odiseea lui havaneză.

însă pedro juan trăieşte printre oameni şi îi place să le scrie poveştile. bătrâni care se sinucid, bătrâne care răspund avansurilor tinerilor sau chiar le caută, poponari sinucigaşi, necrofili, negrii care mănâncă cadavre de animale (s-a întâmplat și la noi), canibali, criminali şi traficanţi, moşi colecţionari sau avari, imberbi creduli, copii care se prostituează şi multe multe femei de culoare neagră cu carne tare şi forme bombate care mustesc prin toate orificiile, de departe, a sex. iar bărbaţii sunt acolo tot timpul să le răspundă. niciodată aceiaşi. căci numai sexul rămâne cel mai accesibil mijloc de "îndulcire" a omenescului havanez.

multele scene - unele fierbinţi - de sex zgârie "retina" cititorului, însă se potrivesc perfect lumii închise în carte. când tragic, când când ironic (de cele mai multe ori cu cu el însuși), când melanco(h)olic,  gutiérrez scrie cu mare forță. propozițiile scurte, în genul autorilor americani, fără înflorituri şi metafore siropoase, au aici efecte puternice, de baros care fărâmă ecranele viselor ca să redea lumea aşa cum e ea, murdară. ca să redea oamenii, aşa cum sunt ei pe interior, murdari şi întunecoşi. când fiecare luptă în pentru supravieţuire. nu în comunism, nu în capitalism, nu în castrism, ci în junglă.  

mizeria are multe chipuri. poate că una intre fețele cele mai vizibile aceea că te despoaie de măreția spiritului. te transformă într-un ticălos, un mizerabil, unul care-și vede de propriile interese. singura necesitate este supraviețuirea. și la naiba cu generozitatea, solidaritatea, amabilitatea și pacifismul. (p.191)

http://photos1.blogger.com/blogger/4798/429/1600/Trilogiasucia.jpg

este o carte foarte dură, fără delicatețuri, eleganțe sau gingășii. în fața vieții dure și sălbatice, perdro juan gutiérrez îşi potriveşte perfect stilul. după cele 459 de pagini, îţi dai seama că romanul nu putea fi scris altfel, că ai deja o vizine a havanei suburbane, şi zeci de poveşti ale unor oameni mult diferiţi ca tine, cititorule.
păcat că prezenţa vocabularului pervers - şi aici traducătoarea ana-maria tamaş merită laude - a încadrat romanul în colecţii erotice. pentru că romanul reprezintă fără nici o fărâmă de îndoială Literatură adevărată, mare
mă bucur că avem tradus acest roman (alături de altele două ale aceluiaşi autor) în limba română. 
acesta este pe elefant.ro la doar 10 lei.



foto cu autorul de sven creutzmann

saitul autorului aici.
iar un film cu autorul despre el şi despre havana, mai jos:

5 comentarii:

  1. categoria ”lecturi pentru toți” ?! Doamne ferește ! nici postările tale nu mai sunt pentru toți, se delimitează din ce în ce mai limpede cercul căruia i te adresezi ! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Procedează și tu prin excludere. I-ai da să citească romanul acesta fiului sau fiicei tale ? (Cred, totuși, că nu ai copii.) Dar mamei tale ? ... Eu nu le-aș da nici articolul tău, darămite romanul.
    Nu vreau să continui, fiindcă mă tem să nu ajung la lucruri pe care nici nu vreau să le gândesc, nici să le scriu ori să le spun.
    Oricum, s-a îndepărtat rău vremea când publicai asemenea articole http://chestiilivresti.blogspot.ro/2011/03/dragoste-pierduta.html

    RăspundețiȘtergere
  3. @Zina - daca ar avea 16 ani, i l-as da. intamplator, un capitol frumos despre o batrana parasita, din acest roman, i l-am citit mamei, care a fost incantata. scenele mai erotice stau bine unde sunt si se incadreaza perfect in peisaj.
    e-adevarat, acum citesc un gen de carti foarte diferite de varsta inocentei, dar asta nu inseamna ca nu tot Literatură.
    te rog sa spui tot ce ai pe suflet. :) poti si in privat, pe mail. criticile sunt constructive intotdeauna.

    RăspundețiȘtergere
  4. Poate că m-am pripit. Nu folosim același sistem de referință pentru literatură, ceea ce este firesc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...