31 iulie 2013

„cincizeci de umbre ale lui grey“ de erika l james


e.l. james 
cincizeci de umbre ale lui grey 
(fifty shades of grey) 
editura trei, bucurești,2012
 traducere de c-tin dumitru palcus
 616 pagini broșate
o nouă sandra brown

ea e ana(stasia) steele și e o gâsculiță inocentă ce se poartă în blugi fără să știe însă să se poarte. îi place tess d'urberville. și-l are ca reper masculin pe cine altul, decât pe david de michelangelo.

el e christian grey (nici nu vă gândeați la dorian gray, nu?) și e cel mai bogat, cel mai evaziv, cel mai enigmatic burlac din statul washington. are până și o batistă de in proaspăt spălată, cu monogramă. CTG. ce va să zică că e ditamai stilatul. bea pouilly fumé și ascultă delibes. în schimb, are replici de filme ieftine americane, de 10 bani.

... Eu nu fac dragoste. Eu fut… tare și cu forță. ... Încă nu știi în ce te-ai băgat. Încă mai poți să fugi unde-oi vedea cu ochii. Hai, vreau să-ți arăt sala mea de jocuri.

când ce să vedem? pe la capitolul 5, după 4 de preludiu plictisitor, se întrezărește bdsm-ul, într-un lift!:
Se repede la mine, lipindu-mă de peretele liftului. Până să-mi dau seama ce se întâmplă, îmi prinde ambele mâini într-o strânsoare ca de clește deasupra capului și mă țintuiește de perete cu propriile
șolduri. Ce nebunie! Cu cealaltă mână mă apucă de păr și-l trage în jos, ridicându-mi fața, după care-și lipește buzele de ale mele. Puțin lipsește să nu fie dureros. Gem în gura lui, oferindu-i limbii sale spațiu de manevră. El profită din plin și limba lui îmi explorează gura cu mișcări exersate. N-am fost niciodată sărutată astfel. Șovăielnic, limba mea o atinge pe a lui, alăturându-i-se într-un dans lent, erotic, totul numai atingere și senzații, cu mișcări iuți și agresive. (cap.5)


mai încolo, la capitolul 8, după ce ana e dusă într-o casă de epocă din seattle, face sex în pat și unul oral în cadă (adică, evem să aflăm repede, e vanilla sex, sex clasic, fără jucării). 

la capitolul 11, este descris contractul dintre Dominator și Supusă - de fapt cel mai mișto text din carte. probabil a știut-o și autoarea, că dup-aia ne tot plictisește cu fragmente din contract și mailuri de negociere pe zeci de pagini. Scopul fundamental al acestui contract este să-i permită Supusei să-și exploreze senzualitatea și limitele în siguranță, cu respectul și considerația cuvenite pentru nevoile, limitele și stării ei de bine. (sic!) 
spicuiesc din anexă:

Limite acceptabile: masturbare, cunnilingus, felație, înghițirea spermei, penetrare vaginală, fisting vaginal, penetrare anală, fisting anal; 
- folosirea: vibratoarelor, dildourilor, dopurilor anale, alte jucării vaginale/anale; 
- bondage cu frânghie, bondage cu cătușe din piele, bondage cu cătușe de mâini/cătușe de picioare, bondage cu bandă adezivă, bondage cu alte mijloace; 
- imobilizare cu: mâinile legate în față, gleznele legate, coatele legate, mâinile legate la spate, genunchii legați, încheieturile legate de glezne, legarea de obiecte fixe, piese de mobilier etc., legare de bara de întindere, suspendare, legare la ochi, legare la gură cu un căluș.
- pe o scară de la 1 la 5, unde 1 înseamnă plăcere intensă și 5 disconfort maxim, pe ce scară se poate suporta? 1—2—3—4—5 
- suferință/ pedepsire/ disciplină prin: bătaie cu palma la șezut (asta cu șezutul e bună!), biciuire, bătaie cu padela, cu bastonul, mușcături, cleme de sfârcuri, cleme genitale, gheață, ceară fierbinte și alte tipuri/metode de provocare a suferinței.

nu mă opresc înainte de a mai pune un mic fragment de sadism (nu are nici o legătură cu sade), pentru o idee generală de stil (de-abia după cap.14): 
mișcă brusc cravașa și mă lovește sub fese… în dreptul sexului. Luată pe nepregătite, țip și simt
cum toate terminațiile mele nervoase sunt în stare de alertă. Trag de legăturile care mă țin pe loc. Șocul reverberează prin mine și este o senzație cât se poate de dulce, de stranie și de plăcută. Cu ochii închiși, încerc să absorb multitudinea de senzații care-mi străbat corpul. Foarte încet, îmi aplică o ploaie de lovituri mici și usturătoare de cravașă în josul pântecului, îndreptându-se în jos. Știu unde duce asta și încerc să mă întăresc pentru ce va fi în final, dar când îmi lovește clitorisul, scot un țipăt puternic.
—Oh… te rog! mă vait eu.



oh, te rog! ne văităm și noi, cititorii „perversei“ scriitoare, în fața acestei cărți flatulate, proastă de la propoziții (lipsite de metafore, de comparații, ce să mai spun de prosopopee, afereze sau asindete) până la viziune - care lipsește cu desăvârșire. recomandabilă, în mod sigur, celor cu maturitate emoțională scăzută - nu mai spun de cea livrească.
oricum, ou sont des neiges de sandra brown? doamna brown mi se pare acum deja un clasic!

pentru ceva erotic de super-calitate, recomand trilogia murdară la havana de pedro juan gutiérrez, apărută tot la editura trei.  

 

9 comentarii:

  1. Iti multumesc Dragos, ca m-ai scutit de neplacerea de a da o caruta de bani pe (inca) o carte proasta.

    RăspundețiȘtergere
  2. orice carte e calitativa p-u cineva, si mai putin p-u altcineva.. fiecare avem gusturi total diferite deci nu se merita de judecat o carte sau o trilogie dupa un singur cititor. eu am cumparat si citesc deja a 2-a carte din trilogie si imi place... ce-i drept eu o citesc in Engleza si nu as schimba-o pe traducerea romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim - şi mie mi-a plăcut misterele parisului, dar asta nu înseamnă că e o carte proastă. în afara motto-ului acestui blog, trebuie să acceptăm că există şi nişte criterii de calitate.

      apropo, în cartea zen şi arta reparării motocicletei pe care tocmai am terminat-o, noţiunea de calitate i-a schimbat eroului viaţa.

      Ștergere
  3. Mie mi-a placut cartea si astept ecranizarea in 2014. Acum nu te ca.ci in gusturile omului.
    Ah...Sylvia Day - Crossfire si Atraction iti recomand :)) este asemanatoare..dar putin mai "dura".
    Visatorii de Gilbert Adair ai citit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adaug si altele... Jurnalul erotic al unei adolescente de 16 ani....
      Femeie alba, femeie neagra
      leopold von sacher masoch
      Venus invesmantata in blanuri

      Ștergere
    2. am început visătorii, însă l-am lăsat, dezamăgit. filmul este mult peste. recomand cu asupra de măsură. nu am citit nici crossfire, nici atraction. poate cândva.

      dar cum spuneam mai sus, ceva erotic de super-calitate, trilogia murdară la havana de pedro juan gutiérrez, apărută tot la editura trei. e la 10 lei.

      Ștergere
    3. OK o sa cumpar trilogia sa vad daca imi place :) Si DA...eu am citit Visatorii si apoi am vazut filmul..care a fost mult mai interesant, ai dreptate.

      Ștergere
  4. feel the experience of real gaming here at this webpage for Brave Frontier Hack Free Unlimited Resources online without any download.

    RăspundețiȘtergere
  5. Thanks very much for this great article.this is the stuff that keeps me going through out these day.
    free amazon gift card

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...