11 octombrie 2013

nobelul pe 2013: alice munro

cu rezerva că orice premiu, fie și nobelul, poate fi nedrept, anul ăsta a câștigat autoarea de povestiri alice munro.

habar n-am de ce-și dorește lumea să ia premiul scriitori celebri. murakami, oz sau mai știu eu cine, deja citiți și răscitiți, cel mult onorează premiul, nu mai spun de merit.

în schimb, astfel de autori, cum e și alice munro - mai puțin cunoscuți publicului - pot avea o șansă să fie citiți nu doar într-un cerc de cunoscători.

altfel, nobelul e un criteriu doar pentru ne-cunoscători într-ale literaturii. 

iată câteva povestiri în engleză, ca să vă faceți o idee:

4 comentarii:

  1. Sa inteleg ca aceasta Alice Munro are meritul de a-l castiga, nefiind foarte cunoscuta, in schimb ar fi mai bine ca alde Murakami sau Oz, fiind arhicunoscuti si arhitradusi , sa nu aiba pretentii nobelizate?

    RăspundețiȘtergere
  2. Off topic: Unul din pacatele internetului e acela ca oamenii trag concluzii pripite si radicale. Anonim, concluzia ta nu e apropiata de ce a zis Dragos. Sunt niste nuante in afirmatiile lui.
    On topic:Ca idee, am citit Prea multa fericire - nu pot sa spun ca a fost tocmai pe gustul meu. Dar e interesanta. scriitoarea are o obsesie cu lemnul - prin toate nuvelele ei apar tamplari si copaci si chestii de gen. Cu atat am ramas dupa ce am citit-o. Nu suna prea bine, stiu, dar asta e concluzia sincera.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, f interesant ce spui, de ex. in "Hateship, Friendship, Loveship, Courtship, Marriage"mie mi s-a parut ca obsesia (desi e mult spus) e cu batrinete, boala, si un pic de moarte in fundal. Poate ca tine de virsta la care si-a scris povestirile.

      @Dragos, de fiecare data cind citesc o pagina noua din blogul tau (postari mai vechi/mai noi) sau cind vreau sa citesc comentariile la o postare, se deschide cite un tab nou in browser. Oare poti face ceva ca sa fie un pic mai friendly si mai usor de navigat? Mersi.

      Ștergere
  3. Eu înțeleg din ce spune domnul cinicritic, că premiile literare Nobel se dau de încurajare, pe pile, pe simpatii, la fel ca Oscarurile, doar ca să aibă proștii reper ce să nu vadă/citeasca.
    Pentru amatorii de chick lit, cum sa, sanda marin, lista cu autorii nobelizați este neagră, o listă de sclifi premiați de niște ubersclifi!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...