23 februarie 2009

Aţi auzit de Italo Svevo?

Descoperirea în librării, la reducerile Polirom (5 lei) a romanului Conştiinţa lui Zeno de Italo Svevo, mi-a amintit cât de mult mi-a plăcut odinioară, când l-am descoperit.

1) În primul rând, e de ştiut că Italo Svevo a luat lecţii de engleză de la mult-mai-celebrul James Joyce, când acesta se afla prin Italia - îi şi văd pe cei doi cu monocluri silabisind In Spain it rains on the plain...
2) La vremea lui, romanul a fost considerat tare extravagant, din cauza tonului băşcălios, anti-burghez şi, deşi clasic, pasionant.
3) Mircea Eliade i-a dedicat excelentului scriitor nenumărate articole, în condiţiile în care – ca şi acum – literatura italiană n-a fost niciodată de bonton în România.

Romanul e o "confesiune" psihanalitică – psihanaliza era pe la-nceputuri – a lui Zeno Cosini, un burghez om de afaceri care-şi trece în revistă viaţa, în căutarea de explicaţii şi motivaţii.

Evident, cele mai pasionante sunt două capitole ce se pot citi şi separat – patru şi cinci:

  • Cel închinat alegerii soţiei sale – ce faci când vrei să te-nsori şi-ai de ales dintr-o familie cu patru fete, toate cu nume ce încep cu A.
  • Cel închinat adulterului - ce faci când ţi se pune pata pe-o tinerică - Caragiale, ce mai!
Din roman – dincolo de plăcerea lecturii – eu am învăţat să-mi analizez mai bine percepţiile proprii în contrapartidă cu „realitatea obiectivă”.

Italo Svevo (foto), Conştiinţa lui Zeno, Ed Univers, Bucureşti 1989, trad Constanţa Tănăsescu, 434 p.

În italiană, romanul e on-line aici.

Şi o întrebare: Vouă ce autori italieni v-au plăcut? (și nu vreau Eco)

14 comentarii:

  1. Italo Calvino, Dino Buzzati, Boccaccio, Pirandello (partial), Malaparte, Carlo Collodi (fireste), Julius Evola. Acestia imi vin acum in minte.

    RăspundețiȘtergere
  2. @cinabru - vai, vai, io n-am citit pirandello, nici collodi (na!) si n-am terminat nici boccaccio - adica decameronul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Giovanni Papini, Alberto Moravia, Giorgio Bassani, Alessandro Manzoni. Si cei din lista lui Cinabru, minus Pirandello si Julius Evola (care pare ciudat rau, Cinabru - ce-ai citit fain de el?).

    RăspundețiȘtergere
  4. De Papini uitasem complet. De ceilalti am auzit, fara sa fi citit. De Evola am citit doar Metafizica sexului si Traditia hermetica. Din pacate, s-a tradus prea putin la noi, italiana nu stiu, asa ca altceva nu am incercat. A, si Nationalim si asceza, un volumas aparut cu ceva ani in urma si inspirat de experienta romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Cinabru - Notat, mersi. Dintre cei trei ceilalti cel mai bun mi s-a parut Moravia, a scris destul de mult si destul de bine (mai ales povestirile despre dragoste si casatorie).

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai hai sa zic si io: Evident, Boccaccio, Dante si Pico. Apoi vin Leopardi - cu niste poezii misto, Lampedusa - the best, Italo Svevo, Papini, Bassani, Buzzati si, de ce nu, Baricco.
    Mai e nobelizata Grazia Delleda - o teapa -, Pavese - ce-am citit eu nu m-a convins.
    Cam atat...

    RăspundețiȘtergere
  7. Spre rusinea mea de Lampedusa uitasem complet. Si cu desavarsire. Si merita doar pentru entuziasmul cu care scria Steinhardt de el.

    RăspundețiȘtergere
  8. calvino tops them all. si bassani mi-a placut mult odata...
    lampedusa ok, dar nu m-a dat pe spate.
    carlo emilio gadda is the man! (dar s-a tradus de mult...)
    iar din pavese, mai mult eseurile.

    ps pirandello se si citeste?! eu credeam k doar se joaca pe scena :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @als - io nici macar n-am auzit de carlo emilio gadda asta. ce-a scris?
    cat despre pirandello, a scris cica si niste romane bune...

    RăspundețiȘtergere
  10. Italo Calvino, Buzzati, Boccaccio, Pirandello, Papini, Moravia, Giordano Bruno, Lampedusa, Alessandro Manzoni (Logodnicii rulez).

    Edmonde De Amicis cineva? Cuore?
    Pico della Mirandola si Marsilio Ficino se pun?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De Edmondo de Amicis a aparut nu de mult alta carte, micuta si savuroasa - "Iubire si gimnastica", neaparat de citit!

      Ștergere
  11. 'Quer pasticciaccio brutto de via merulana' - romanul lui gadda - s-a tradus si in romaneste...

    RăspundețiȘtergere
  12. "La coscienza di Zeno" a fost subiectul de literatura la examenul de admitere in facultate (acum niste ani). Teatrul lui Carlo Goldoni l-a citit cineva?

    RăspundețiȘtergere
  13. Alessandro Baricco, n-am citit decat "Novecento" deocamdata. Merita!!
    Edmondo De Amicis a aparut de curand la noi si cu "Iubire si gimnastica". Daca ati citit "Cuore", pregatiti-va sa fiti surprinsi!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...