22 martie 2009

maestrul?

nu ţineam în mod deosebit să citesc ceva de Henry James, cu toate că romanul despre el al lui Colm Tóibín (un mare romancier irlandez, după mine) – Maestrul (acum la reducere la 10 lei la Polirom) mi-a plăcut tare mult – are un parfum clasic, vetust, pare-se pastişat după scriitorul american.

dar cineva mi l-a recomandat. şi nu, n-am citit Ambasadorii, ce-mi fusese recomandată, ci câteva povestiri. am luat deci volumul de la Cotidianul şi am citit două. celebre.

Daisy Miller e o fată incorigibilă, americancă ce nu ţine cont de convenţiile sociale europene care ar compromite-o, - face ce-i place. iar nuvela se ocupă cu observarea fetei în paralel cu bârfele despre ea. evident, la final moare, la fel ca majoritatea personajelor lui James, lăsând în urmă o enigmă otiliană. e-adevărat, totul se concentrează pe descrieri, pe gânduri, poate la vremea aceea revoluţionare, dar nu şi acum. în afara ideii de diferenţă a mentalităţilor America-Europa, n-am găsit nimic.

cu totul altceva e Scrisorile lui Aspern. aici e ceva tensiune: un editor american vrea să pună mâna pe scrisorile unui mare poet, Aspern, dedicate unei veneţiene. aşa că devine chiriaş al vilei în care această veneţiană, acum bătrână, sihăstreşte cu nepoata ei. o ia aliată pe nepoată şi aceasta, nemaivăzând bărbat la viaţa ei, cade în plasă. evident – cum toate scrierile lui James se termină prost – editorul ia praful de pe tobă, dar rămâne cu experienţa manipulării a două fete bătrâne.

adio, domnule James!

Henry James, Daisy Miller şi alte nuvele, Ed Univers & Cotidianul, 2008, trad. colectiv.

15 comentarii:

  1. Henry James e un scriitor urias. ca tu il razi pt ca nu ti-au placut 2 nuvele e o chestie care te priveste direct si personal.el tot Henry James ramane.

    RăspundețiȘtergere
  2. @white noise - ai perfecta dreptate. numai ca mie nu-mi place. voi mai incerca, poate, cu ambasadorii.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Ambasadorii" e plictisiotare, incerca "Europenii", " Portertul unei doamne" , " Washington Sqyare" sau " Aripile porumbitei".

    RăspundețiȘtergere
  4. 'daisy miller' nu e una dintre cele mai datatoare-pe-spate nuvele ale lui james (a fost doar, la vremea sa, una celebra), dar 'the aspern papers' este colosala! borges o adora, iar bertolucci a facut un film inspirat de ea, 'strategia paianjenului'... (desigur, NU de aceea e colosala!)
    ar fi fost bine sa ne spui si ce alte nuvele mai contine volumul - 'bestia din jundla' cumva? sau 'desenul din covor'?
    plus k depinde (enorm) de traducere: ctin popescu a facut traduceri bune din james, dar e k la proust:
    a good translation is hard to find :(

    ps 'ambasadorii' nu e 'plictisitoare', este doar un roman de maturitate (fata de 'europenii' sau 'washington sq.') - adica intricat & complex.
    cu james tre sa ai rabdare, nu e houellebecq ;)
    ah, si respect!

    RăspundețiȘtergere
  5. 'bestia din junGla', sorry!

    RăspundețiȘtergere
  6. @dragos: e posibil sa te fi apucat putin cam tarziu de henry james si de aceea sa nu-ti placa; tin minte ca am facut o 'cura' de el prin clasa a zecea si inca una prin anul doi; atunci mi-a placut foarte mult, in special 'Europenii'; are o ironie subtila, numai a lui si o finete in scris - insa poate te-ai lansat deja in prea multe postmodernisme si complicatenii ca sa-ti mai placa old henry james, eu stiu?

    RăspundețiȘtergere
  7. "Maestrul" eu as citi-o musai acompaniata de o alta carte despre Henry James - "Author, Author" de David Lodge (a aparut si ea la Polirom - "Autorul, la rampa!", 2006). Dintre cele doua - iesite in acelasi an in engleza - cea de Lodge mi s-a parut mult mai cinstita: cealalta face anumite supozitii despre James fara a se baza pe vreun fapt (ma refer aici la idila lui cu lifitierul sau ce naiba era ala, nu mai stiu acum). Mi s-a parut ca autorul a tinut musai sa scrie despre fantasmele lui, mai putin despre James. Ceea ce-i OK, dar cartea nu mai e o biografie romantata.

    In rest - presupun ca o sa iei in serios scandalizarile publicului cititor si o sa-i mai dai o sansa lui James. Dintre preferatele mele nu s-a amintit de "Potirul de aur" si de cea mai usurica dintre cartile lui James, "Comorile din Poynton". Presupun ca o sa isi aminteasca fiecare de vreo carte si ti-o va recomanda, astfel incat la sfarsit o sa ai de citit bibliografia lui completa :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa este, o sa adaug si eu ceva: nuvela poate cea mai apropiata de "genul" cautat astazi, mai usor digerabila, mai cu plot, si anume "O coarda prea intinsa", este o poveste cu fantome care mie mi-a placut, atunci cand am citit-o (cam de multisor, e adevarat), grozav de mult. S-a facut un film dupa ea dar n-a fost deloc reusit, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  9. 'comorile din poynton' nu e 'cea mai usurica' dintre cartile lui james!! asta ar fi mai degraba 'europenii'...

    una din cele mai ciudate este 'the sacred fount', dar nu o recomand decit dupa o initiere solida in james ;)

    dragos, poate ar trebui sa-ti faci un 'playlist' din aceste 3 nuvele/povestiri: 'the pupil', 'the altar of the dead' & 'the turn of the screw'...

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai, nu ma faceti sa fac cum am facut cu balzac si thomas mann, sa-i iau la rand toate cartile! c-apoi tot postari despre henry james o sa cititi de-o sa vi se acreasca:)!

    RăspundețiȘtergere
  11. @als - Mda, uitasem de "Europenii". Atunci "una dintre cartile mai usurele"... "Comorile din Poynton" mi s-a parut mai zglobie, am ras mai mult, de-aia o tineam minte asa.

    @ dragos - Dar nu ti se pare ca ti-ai facut-o cu mana ta? Ia si tu 2-3 romane pe an, nu ti se acreste nici tie si nici noua.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cum a rămas? Ai mai citit altceva într-un an jumate ca să te convingă de faptul că lucrurile ar sta altfel? Eu n-am citit H. James deloc, și sunt descumpănită de diversitatea opiniilor... de-aia te-am și citat în altă parte, și de-aia întreb :).

    RăspundețiȘtergere
  13. @litere pervazive - evident, aici: http://chestiilivresti.blogspot.com/2009/10/tineretea-e-modul-cum-percepi-lucrurile.html

    RăspundețiȘtergere
  14. Ca romancier Henry James a avut to timpul din lume (exceptie face "Portretul unei doamne" care e pictat alert, nu cu o trasatura de pensula pe zi), iar noi nu prea avem timp. Insa nuvelele ar imbolnavi de gelozie pe oricine. "Manuscrisele lui Aspern" e uriasa, cat despre restul, tinerete sau batranete, daca (re)citesti "In cusca" (are 187 de pagini pe Google Books, e din genul literar "novella," nu "short story") acolo spune tot. Editia din poza nu-o cunosc, cusca insa a aparut in BPT odata cu manuscrisele si pierde-vara care le curteaza prin Venetia, bestia din jungla, figura din covor, coarda prea intinsa, elevul si cam atat. Ca tot veni vorba de maestru.

    Daca ti-a placut "Manuscrisele lui Aspern" nu cred ca mai poti fi suparat pe "Originalul Laurei" in acceptiunea sa de artefact, obiect de cult de bibliofilie. Fac ce fac si tot la rusi ajung.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...