12 iulie 2011

un roman cu câini

promovare entuziastă:
oprah include romanul în "clubul" ei de carte pe o listă cu anna karenina, dar şi cu spune că eşti de-al lor de uwem akpanşi (sic!), listă care - desigur - îi transformă pe scriitori în milionari.
şi stephen king îl laudă ca pe-o carte de re-recitit în această viaţă prea scurtă.
deci, great expectations.

ca idee generală, cartea e interesantă. scrisă realist, clasic, spune o poveste, cum arată şi titlul. este inspirată din hamlet-ul lui shakespeare, numai că "prinţul danemarcei" are aici 14 ani şi e mut. iar ca tovarăşi, 4 câini.

punctul forte mi s-au părut personajele canine, unele chiar susţin monologuri şi de la jack london n-am mai citit aşa ceva. într-o primă parte, edgar sawtelle (tânărul hamlet) îngrijeşte, împreună cu familia, o crescătorie de câini de companie. va fugi apoi de acasă, ca să se maturizeze adică. iar la final, acţiunea se încheie dramatic.


mi-au plăcut tare zilele de drumeţie ale tânărului, prin pădure, împreună cu 3 câini, fiecare cu personalitatea lui, câini pe care el însuşi i-a crescut şi dresat. mi-a mai plăcut, de asemenea, prietenia cu henry, bărbatul ursuz din pădure.

citeşte şi despre revolta împotriva împoponării din cartea lui witold gombrowicz

o copertă a ediţiei americane

nu mi-au plăcut anumite burţi în economia cărţii, scrisorile specialiştilor chinologi către bunicul lui edgar, de pildă. sau anumite mistere neelucidate la final şi suspendate. şi nu mi-a mai plăcut, de asemenea, mesajul cărţii. mai bine spus, nu mi-a plăcut absenţa mesajului cărţii. în afară că am descoperit cum e cu creşterea câinilor - eu, care n-am avut niciodată un animal - şi în afară de plăcerea poveştii, nici un mesaj. parcă autorul şi-a exersat talentul scriitoricesc de dragul talentului scriitoricesc şi nu de al operei. ceea ce mi se pare puţin pentru o carte aşa de lăudată şi atât de vândută.

după mine, e o carte bună, de citit pe plajă (cum am şi făcut sâmbătă). şi e-adevărat, sunt momente când n-o poţi lăsa din mână.
david wroblewski, povestea lui edgar sawtelle (the story of edgar sawtelle), editura rao, bucureşti, 2010, traducerea de oana barbelian şi andreea seler, 700 de pagini
coperta neprecizată

2 comentarii:

  1. To be or not to be...câine?
    Dinu D. Nica

    RăspundețiȘtergere
  2. Daniel Pennac a scris un roman din punctul de vedere al unui câine, Cabot-Caboche în original, The dog, în engleză. Un căţel simpatic în căutarea unui stăpân dresabil. Tres simpa!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...