21 decembrie 2011

scrisoarea lui luca pentru miruna

dragă miruna nahabetian,
sunt luca şi îţi scriu pentru că tu nu mia-i citit compunerea mea publicată de t.o. bobe k roman acum 7 ani şi retipărită deja într-o a treia ediţie la editura humanitas, cum mi-am petrecut vacanţa de vară. n-ai citit-o atunci pentru că erai prea mică k so-nţelegi.

eu am citit-o acum pentru prima oară, pentru că atunci doar am scris-o, nu k pe o compunere cu miză mare, în genul orei de germană a lui siegfried lenz, şi nici k pe 1 jurnal plin de umor în genul lui bora ćosić, sau k unul pentru puşti, ci k literatură de dragul literaturii, de dragul jocului literar. 

am citit cu mare plăcere prima parte a cărţii/compunerii. lunile iunie şi iulie, de când am intrat în vacanţă şi am stat acasă, în bucureşti, în curtea familiei mele middle class (în care locuiesc şi acum), cum eram eu supravegheat de bunica sau de verişoara kitty, căci părinţii trebuiau să meargă la servici. cum m-am gândit săm-i compun eu compunerea în caet. vei remarca talentul meu în fluenţa textului, kiar cu toate preţiozităţile şi bravadele puberale de atunci.

te las pe tine să descoperi, în compunerea mea, ce e real de ce e imaginar. şi cred că am reuşit să creez o tensiune continuă între aceste două planuri. şi nu poţi nega că am avut 1 umor negru şi o privire ironică încă de atunci: bunica care moare că-i cade o cutie cu scule în cap, la fel moare verişoara kitty, căzută într-un cazan cu smoală; costel şi onedin, cei doi muncitori necalificaţi care se dovedesc a fi de fapt criminali şi dilări, iar vânzătoarea de la moll pamela e o adevărată lucreţia borgia (tocmai am văzut un film la hbo cu aceasta); cum am tăiat cu dinţii sforile cu care fusesem legat şi ma-m salvat din kidnapping.

dar nu mi-a mai plăcut partea a doua, începând cu luna august, prea am dato-n basme (prea mă luptam eu cu sabia şi cu şerpii). îm-i dau acuma seama că călătoria la mare cu mama şi cu tata e decât o luptă ocultă dintre terorişti şi piraţi. iar apoi, fazele de după aia cu Extratereştrii pur şi simplu nu mai pot să le citesc, mă arată chiar bolnav la cap, ceea ce nu sunt, şi nu ştiu ce să fac să le scot din carte. eu totuşi sunt sănătos la cap, deşi cam copil sunt şi acum, e farmecul meu, pe care mă aştept să îl apreciezi.

te îndemn, deci, dragă miruna, să citeşti doar prima parte a compunerii mele, ce bine ar fi fost să mă prezint cu aceasta la bacalaureat, aş fi luat 10 la română fără să mai învăţ tâmpeniile de comentarii.
ps. să ieşim într-o seară să vb. despre carte. deoarece fazele cu Extratereştrii şi cum cum te salvam eu erau scrise pentru tine, de fapt, şi numai pentru tine.
luca


t.o.bobe, cum mi-am petrecut vacanţa de vară, editura polirom, iaşi, 2004, 360 de pagini broşate
coperta de angela rotaru-serbenco


romanul poate fi cumpărat de pe aici.


poza de aici.

3 comentarii:

  1. Mai Raluca,

    Nu cred ca esti tu, pentru ca adevaratul Luca n-ar scrie niciodata "Miruna Nahabetian" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @pisicainele - ci nahabetian miruna, dar a crescut intre timp si stie sa puna prenumele inainte. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. măi, dragos, măi, de când te sincronizezi tu cu mine!?hihihi
    http://evaziunispontane.blogspot.com/2011/12/schizofrenie-bine-temperata.html

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...