17 aprilie 2008

Borges forever

Pe locul 2, dupa Cehov, în ceea ce priveşte povestirile, stă Borges.

Prima dată l-am citit în transă într-o ediţie selectivă, veche şi urâtă, fireşte împrumutată. Îmi amintesc ce bucurie am avut când am aflat că va fi tradus în Opere complete. A trebuit s-aştept mai mult pentru Aleph, preferata mea, care a apărut de-abia în volumul 2 (foto dreapta)...

Enfin. După recitire, surprinzător, l-am uitat. Însă, o excursie recentă prin biblioteca unui bun prieten mi l-a amintit. Prietenul îl reciteşte mereu, fără să ştie despre reţeta bunei recitiri descrisă de însuşi Borges în excelenta carte de interviuri apărută la editura Dacia (foto stânga).

Aşa că mi-am adus cartea de acasă şi, când n-am chef de romane lungi, mă satisfac cu o povestire a genialului argentinian.

Aseară am citit stupefianta Casa lui Asterion! Şi-am dormit stupefiant de bine.

News offtopic: Va apărea în vară - eu as vrea mai repede - un nou roman, mai scurt, de Cărtărescu. Titlul nu-l pot divulga...

21 de comentarii:

  1. nu te pot contrazice.
    la fel mi s-a intamplat si mie cu minunatul argentinian, l-am citit in transa. de fapt abia atunci, cand am pus mana pe borges, m-am apucat sa citesc carti, indeletnicire care imi era cu totul straina...:)

    in urma cu doua saptamani am recitit 'intrusa'. si, paradoxal, m-am simtit mai bine. si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. pentru mine, nr.1 al povestirilor este totusi Maupassant...prozele lui scurte sint naucitoare....interesant: Cehov si Maupassant au stiut unul de altul??

    RăspundețiȘtergere
  3. maupassant... asta da provocare! maine il cumpar, pentru ca ignorant mai sunt,
    bag de seama :)
    macar recunosc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Votez Cehov pe locul unu !

    RăspundețiȘtergere
  5. @pantacruel - voi reciti si eu intrusa - habar nu mai am despre ce e vorba...
    @vitalie - eu in afara de belami n-am citit nimic de maupassant, dar am auzit numai de bine de horla; de asemenea, mai stiu cate ceva de viata lui m.; cat despre cei doi, nu stiu nimic, poate ma interesez. La Cehov... Pai sa caut atunci si maupassant... dar nu cred ca ii va declasa pe astia doi...
    @isuciu - trebuuie musai sa facem un fanclub!...

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa le luam pe rand :

    Borges mi se pare si mie numarul 1. Il iubesc enorm si pe Cehov. Cat despre povestirile lui Maupassant, pur si simplu extraordinare. Poate exagerez, dar mi-au placut mai mult povestirile decat romanele sale. Chestiune de gust.

    Off topic oarecum : extraordinara vestea despre un nou roman al lui Mircea Cartarescu. Acuma stau pe ghimpi pana aflam mai multe.

    RăspundețiȘtergere
  7. dragos c:
    Facem !

    cinabru :
    Nou roman de Cartarescu ? Poti sa dezvolti ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai nu io tb sa spun mai multe, ci gazda, care anunta la finalul postului, fara sa dea prea multe detalii.

    RăspundețiȘtergere
  9. romancierul Maupassant e slab, cred ca a scris romane din orgoliu, dar mi se pare cumva pierdut in hectarele de naratiune romanesca, ratacit si debusolat.. s-ar putea sa fie doar impresia mea....

    p.s. asteptam vesti cu si despre cartarescu...

    RăspundețiȘtergere
  10. dragos c: esti la serviciu de spionaj ? Ce poti sa spui despre Cartarescu ? (L-am intrebat pe cinabru dar el e nevinovat !)

    RăspundețiȘtergere
  11. Am zis ca nu pot spune prea multe decat am scris. Iar pentru mine e de-ajuns ca al nostru Carta nu sta degeaba, ci ne va incanta la vara cu un nou roman. Io abia astept sa-l citesc... Poate inainte de a reciti Orbitorul...

    RăspundețiȘtergere
  12. turnavitule, iti dau id-ul lui cartarescu sa-l intrebi direct? :)

    RăspundețiȘtergere
  13. pantacruel:
    sunt fan Cartarescu dar cred ca nu se cade sa ma bag asa...doar nu sunt fana...oricum, o carte noua de-a lui este o veste foarte buna !

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  15. oricum, nu aveam decat e-mailul scriitorului medebil :)
    intr-adevar, o carte noua de a lui cartarescu este o veste foarte buna. sunt curios cu ce ne-ar mai putea uimi, dupa ce ne-a orbit de tot cu ultima falfaire maistra de aripa.

    RăspundețiȘtergere
  16. facem investigatie?? un departament de investigatie a blogosferei literare??

    RăspundețiȘtergere
  17. @vitalie - facem! dar ce sa investigam mai intai?... Sunt atatea!...

    RăspundețiȘtergere
  18. 1. numele noului roman al lui cartarescu
    2. fabula romanului
    3. etc

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  20. @dragos: buna veste, intr-adevar; iar despre borges trebuie sa recunosc eu ca sunt cam vacutza:), n-am citit decat "cartile si noaptea", cumva nu mi-a cazut nimic altceva in mana; maupassant nici atat; daca-ti plac povestirile iti sugerez stefan zweig, isaac bashevis-singer si graham greene, mie mi s-au parut extrem de buni;
    @isuciu: eu sunt fana si tot mi s-ar parea de prost gust sa-i scriu lui M.C. sa ma bag in seama! mi-a fost jena si sa-i scriu vreun compliment sau ceva, cred ca s-a saturat de toate lesinatele! iar la cat de frumoasa si desteapta este sotia lui nici macar nu cred ca au vreo sansa:)!!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. mie imi place foarte mult borges, iar despre aleph ce sa mai vorbesc. tocmai citesc o carticica de conferinte, "cartile si noaptea", care imi place la nebunie.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...