23 septembrie 2009

labirintul lui pamuk - 3

urmare de aici şi de aici.
turcia prin lumea lui marcel proust

povestea lui pamuk spune că era în istanbul un bătrân foiletonist care trăia o viaţă fadă împreună cu un motan. iar singura zguduire a vieţii lui î-a venit cu lectura cărţii lui marcel proust, în căutarea timpului pierdut.

cum nimeni nu-i împărtăşea emoţia, de câte ori ieşea în lumea şi dădea de greutăţi, se uşura gândindu-se că el e de fapt acasă şi o are lângă el pe albertine, când se plimba pe străzile Istanbulului, se gândea oare ce face albertine a lui? - arta îi invadase realitatea, făcându-i-o mai frumoasă.

Ţara noastră este atât de lamentabilă, de jalnică pentru că nimeni n-o cunoaşte pe Albertine, nimeni nu are idee despre Proust, gândea bătrânul gazetar. poate că într-o bună zi, când urmau să-şi facă apariţia nişte persoane care să-i înţeleagă pe Proust şi pe Albertine, mustăcioşii şi nevoiaşii care se perindau pe străzi vor începe să trăiască mai înlesnit, să se cufunde în visare, ca Proust, încercând să învie în faţa ochilor fantasmele propriilor iubite, în loc să se taie cu şişurile la primul accent de gelozie. cât despre scriitorii şi traducătorii angajaţi de gazete pentru că treceau drept oameni cu carte, aceia se vădeau atât de neiscusiţi şi de nesimţitori tocmai pentru că nu-l citiseră pe Proust, pentru că n-o cunoscuseră pe Albertine, pentru că habar n-aveau că bătrânul jurnalist îl citise pe Proust, pentru că nu pricepeau că el era chiar Proust şi Albertine. (p.235)

dar diavolul/şeitan interveni sub chipul frumos al unui alt tânăr foiletonist ce seamăna şi cu Proust şi cu Albertine şi căruia bătrânul gazetar i s-a confesat despre toate acestea. aşa că tânărul vrea să scrie. dar bătrânul e profund tulburat - se sperie că povestea sa va fi ştiută de toată lumea, că frumoasa dragoste a lui Proust şi a Albertinei se va vulgariza şi va zăcea pe un ziar ce va fi apoi pus pe fundul coşurilor de gunoi. înepe să nu mai doarmă noaptea, iar într-o zi îi telefonează tânărului rugându-l să nu publice nimic.

dar tânărul gazetar deja uitase povestea, telefonul i-o aminteşte, ceea ce îl amuză şi în cele din urmă publică foiletonul. despre un bătrân istanbulez singuratic şi înduioşător, îndăgostit de eroina unui roman occidental straniu şi care se socotea atât autorul, cât şi personajul acestuia. bătrânul gazetar din articol se simte iar tulburat constatând că e luat peste picior într-o poveste relatată la rubrica unui ziar. şi, dintr-o dată, mii de gazetari pornesc să se arate unul câte unul, din puţurile nemărginirii şi ale veşniciei, alături de Proust şi de Albertine, în coşmarurile bătrânului gazetar.

povestea bătrânului gazetar a fost repovestită de mine aici, pe blog, iar ea fusese povestită de orhan pamuk în cartea lui, cartea neagră, apoi spusă de un personaj din această carte, după ce fusese aşternută de tânărul foiletonist în ziar, apoi într-o altă poveste din poveste din poveste. la infinit.

orhan pamuk, cartea neagră, editura curtea veche, bucureşti, 2007, 599 pag, traducere de luminiţa munteanu

pictura de oskar kokoschka, aici.

6 comentarii:

  1. ..acum e prea mult ce-ai scris p-aci . ma refer la fixatia asta pentru proust si albertine . ma rog ! dar nu inteleg de ce nu reusesti ceva mai variat . diversificat . baudelaires "adel" spre exemplu sau .. alternativ "beatrice" a lui dante . bineinteles ca nimeni nu impartaseste "emotia" daca nu te gandesti ca sunt alte protagoniste ale literaturii care au servit "frumusetii neatinse" .. ( zic numai ca te-ai aventurat la comparatii )

    tot te-ai dat in stamba cat esti de "l`art pour l`art" in urma cu cateva saptamani . unde este .. das 19 jahrhundert von der romantik bis zum symbolismus ? ästhetik des hässlichen? ? mallarme si rimbaud ? poezie ? sau unde este "poesia surrealista" ..

    unde sunt motivele lirice clasice frantuzesti precum cele ale "metropolei moderne" "boulevard des capucines" din paris a lui claude monet din anul 1873.. etc

    cine se cunoaste cu literatura .. mai combina de regula nu-i asa ? tre sa iesi nitel din "sablonul" asta (auto)impus ..ca e un aprox hard core "ding" !

    RăspundețiȘtergere
  2. dar fixatia asta a emmei enescu de a se baga k musca-n lapte peste tot - oare cum s-o numi?? (k de interpretat ne e si frica sa ne gindim cum o fi!)

    aceleasi & aceleasi fraze fracturate de prabusiri ale gindului, ametite de-atitea ciocniri intre ele, lesinate de la lins colbul ideilor fixe...

    sa-i dea cineva un job for chrissake!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...